Indian Polity & Constitution MCQs

1.The illegal migrants of which country are not eligible for citizenship under Citizenship Amendment Act 2019?

A. Myanmar

B. Afghanistan

C. Bangladesh

D. Pakistan

Answer: A. Myanmar

Explanation: Under the new Citizenship Amendment Act 2019 the illegal migrants who are Hindus, Sikhs, Buddhists, Parsis and Christians from Afghanistan, Bangladesh and Pakistan are eligible for citizenship.

2. Which Schedule of Indian Constitution mentions about the division of power between the Union and the States?

A. 6th Schedule

B. 7th Schedule

C. 8th Schedule

D. 9th Schedule

Answer: B. 7th Schedule

Explanation: The 7th Schedule divides the powers between the Union and the States in the form of 3 lists: List I (Union List), List II (State List) and List III (Concurrent List). The Union List contains 100 subjects, State List contains 61 subjects and Concurrent List contains 52 subjects.

3. What was the Constitutional status of India when the Constitution of India came into force on 26th January, 1950?

A. A Secular Republic

B. A Socialist Secular Democratic Republic

C. A Sovereign Democratic Republic

D. A Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

Answer: C. A Sovereign Democratic Republic

Explanation: The Constitution of India came into force on 26th January 1950 and the exact constitutional status of India on 26th January 1950 was ‘A Sovereign Democratic Republic’.

4. Which of the following fundamental right is also known to have incorporated a “Necessary Evil” of the Constitution of India?

A. Protection of Certain Rights Regarding Freedom of Speech, etc.

B. Protection In Respect Of Conviction for Offences.

C. Protection of Life And Personal Liberty.

D. Protection Against Arrest And Detention In Certain Case

Answer: D. Protection Against Arrest And Detention In Certain Case

Explanation: The provisions regarding preventive detention under Article 22 (3) are called necessary evil because it provides for curtailment of liberty for reasons of State’s security; public order, disruption of national economic discipline, etc.

5. Who held the portfolio of External Affairs and Commonwealth relations in the first cabinet of free India?

A. Jawaharlal Nehru

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Dr Rajendra Prasad

D. Maulana Abdul Kalam Azad

Answer: A. Jawaharlal Nehru

Explanation: Jawaharlal Nehru, as the first Prime Minister of free India, held the portfolio of External Affairs and Commonwealth relations. He also held the portfolio of Scientific Research in the first cabinet of free India.

6. Who was the first Governor General of Bengal?

A. William Bentinck

B. Warren Hastings

C. Lord Cornwallis

D. Sir John Shore

Answer: B. Warren Hastings

Explanation: Under the Regulating Act of 1773, the Governor of Bengal became the Governor-General of Bengal. The first such Governor-General was Lord Warren Hastings.

7. Who moved the historic ‘Objectives Resolution’ on December 13, 1946 in the Constituent Assembly?

A. Jawaharlal Nehru

B. Mahatma Gandhi

C. Dr Rajendra Prasad

D. G.V. Mavalankar

Answer: A. Jawaharlal Nehru

Explanation: Jawaharlal Nehru moved the historic ‘Objectives Resolution’ in the Constituent Assembly on 13th December, 1946. The resolution laid down the fundamentals and philosophy of the constitutional structure. The resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on January 22, 1947.

8. Right to Safety, Right to information, Right to Choose, Right to be heard & Right to Seek Redressal are the essential components of which among the following?

A. Fundamental Rights in the Constitution of India

B. The Consumer Protection Act

C. The Essential Commodities Act

D. Prevention of Corruption Act

Answer: B. The Consumer Protection Act /p>

Explanation: The Consumer Rights under Consumer Protection Act include several rights such as Right to safety, Right to choose, Right to be informed, Right to consumer education, Right to be heard, Right to Seek redressal etc.

9. Which of following is not a correct statement with respect to the Preamble of Indian Constitution?

A. The preamble is enforceable in a court of law

B. It depicts the nature of Indian States

C. It defines the objective of the Constitution

D. It mentions the date of adoption of the Constitution

Answer: A. The preamble is enforceable in a court of law

Explanation: The preamble in the Constitution of India underlies four ingredients. Firstly, it reveals the source of authority of the Constitution i.e. the people of India; secondly it describes the nature of Indian state; thirdly, it defines the objectives of the Constitution of India and lastly, it was adopted on 26th November, 1949. Preamble is not enforceable in court of law . This means that It is not justifiable in nature

10. Which article of the Indian Constitution reflects that it Constitution is neither rigid nor flexible but a synthesis of both?

A. Article 350

B. Article 362

C. Article 368

D. Article 344

Answer: C. Article 368

Explanation: A constitution is considered rigid if it requires a special procedure for its amendment. On the other hand flexible constitution can be amended in the same manner as the ordinary laws are made. Article 368 provides for two types of amendments. Some provisions can be amended with simple majority while some require special majority.

Leave a Comment