Important Days and Dates GK Questions

51. Which day is celebrated as World Day of War Orphans?

A. 2 February

B. 6 January

C. 7 November

D. 10 March

Answer: B. 6 January

Explanation: 6 January is celebrated as the World Day of War Orphans to recognize the problems faced by this particular section of vulnerable groups in crisis zones.

52. Which day is celebrated as World Hindi Day?

A. 5 February

B. 10 January

C. 19 October

D. 20 December

Answer: B. 10 January

Explanation: 10 January is celebrated as the World Hindi Day to promote Hindi language around the world. It was celebrated for the first time in 2006.

53. Which day is celebrated as World Drama Day?

A. 27 March

B. 19 April

C. 16 January

D. 10 February

Answer: A. 27 March

Explanation: 27 March is celebrated as the World Drama Day, started by the International Theater Institute in 1961.

54. Which day is celebrated as World Tuberculosis Day?

A. 10 March

B. 24 March

C. 27 March

D. 31 March

Answer: B. 24 March

Explanation: 24 March is celebrated as World Tuberculosis Day so as to create awareness regarding the global epidemic of tuberculosis and steps being taken to eliminate it.

55. Which day is celebrated as World Sparrow Day?

A. 16 April

B. 17 October

C. 20 March

D. 2 January

Answer: C. 20 March

Explanation: 20 March is celebrated as World Sparrow Day to raise awareness about the house sparrow and also other common birds that usually inhabit the urban environment.

56. Which day is celebrated as World Red Cross Day?

A. 8 May

B. 9 May

C. 10 May

D. 11 May

Answer: A. 8 May

Explanation: 8 May is celebrated as World Red Cross Day to celebrate its founding principles and it is also the birthday of Henry Dunant, the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC) and the recipient of the first Nobel Peace Prize.

57. Which day is celebrated as World Haemophilia Day?

A. 16 January

B. 10 February

C. 17 April

D. 19 June

Answer: C. 17 April

Explanation: 17 April is celebrated as World Haemophilia Day to increase public awareness worldwide about haemophilia, von Willebrand disease and many other inherited bleeding disorders.

58. Which day is celebrated as International Labour Day?

A. 10 May

B. 9 May

C. 1 May

D. 15 May

Answer: C. 1 May

Explanation: 1 May is celebrated as International Labour Day. It is also known as the Workers Day and celebrates the international labor movement.

59. Which day is celebrated as World Heritage Day?

A. 18 April

B. 10 January

C. 5 February

D. 19 June

Answer: A. 18 April/p>

Explanation: 18 April is celebrated as World Heritage Day with the organization of lots of activities around the world, such as, visits to monuments and heritage sites, round table discussions, conferences and newspaper articles.

60. Which day is celebrated as World Civil Defence Day?

A. 11 March

B. 1 March

C. 10 March

D. 18 March

Answer: B. 1 March/p>

Explanation: 1 March is celebrated as World Civil Defense Day, created by International Civil Defence Organisation (ICDO) in 1990 to commemorate the establishment of its constitution.



Leave a Comment