Important Days and Dates GK Questions

41. Which of the following festivals is celebrated on Prophet Mohammed(S.A.W) birthday?

A. Id-Ul-Zuha

B. Id-e-Milad

C. Id-Ul-Fitr

D. Muharram

Answer: B. Id-e-Milad

Explanation: The festival is called in Arabic ‘Eid milad-un-Nabi’. However, it is to be emphasized that practicing this festival is not per religion; as the two festivals after end of Ramadan and that during hajj. Celebrating prophet Muhammad birthday, although not per religion, but it is not forbidden. It is considered as good occasion to remind Muslims with the prophet Muhammad teachings and morals and to renew the intention of following and adopting prophet Muhammad guides.

42. World Literacy Day is observed on

A. Sep 5

B. Aug 6

C. Sep 8

D. Oct 24

Answer: C. Sep 8

Explanation: September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. It was first celebrated in 1966. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally. Celebrations take place around the world.

43. Which day is celebrated as World Wildlife Day?

A. 2 March

B. 3 March

C. 10 March

D. 9 March

Answer: B. 3 March

Explanation: 3 March is celebrated as World Wildlife Day. It was designated so through the passage of a resolution by the United Nations General Assembly to declare 3 March as the international day of the adoption of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) as well as the World Wildlife Day.

44. Which day is celebrated as World Wetland Day?

A. 10 November

B. 2 February

C. 9 March

D. 6 April  

Answer: B. 2 February

Explanation: 2 February is celebrated as the World Wetland Day after the adoption of the Convention on Wetlands in 1971. It aims to make people aware of the importance of wetlands for humans and the planet.

45. Which day is celebrated as International Day of Forests?

A. 21 March

B. 15 January

C. 20 July

D. 10 June

Answer: A. 21 March

Explanation: 21 March is celebrated as the International Day of Forests. It was designated so through the passage of a resolution by the United Nations General Assembly to raise awareness about different kinds of forests that exist on the planet and even awareness about trees outside the forests.

46. 1981 was the international year of the

A. Disabled

B. Women

C. Children

D. Blind

Answer: A. Disabled

Explanation: The UN General Assembly has proclaimed 1981 as the International Year of Disabled Persons (IYDP).

47. Which day is celebrated as World Meteorological Day?

A. 23 March

B. 22 March

C. 20 March

D. 21 March

Answer: A. 23 March

Explanation: World Meteorological Day is observed every year on March 23 to highlight the importance of the role that people and their behaviour play in protecting Earth’s atmosphere. The day also commemorates the establishment of the World Meteorological Organization (WMO), which is an intergovernmental body, on March 23, 1950.

48. World Human Rights Day is observed on

A. April 8

B. December 10

C. December 7

D. September 5

Answer: B. December 10

Explanation: Human Rights Day is observed every year on 10 December – the day on which the United Nations General Assembly adopted, in 1948, the Universal Declaration of Human Rights. … We can take action in our own daily lives, to uphold the rights that protect us all and thereby promote the kinship of all human beings.

49. World Homeopathy Day is celebrated on 

A. April 10

B. December 10

C. April 9

D. September 5

Answer: A. April 10

Explanation: World Homeopathy Day is celebrated on April 10. The day is observed to mark the importance of homoeopathy and its contribution to the world of medicine. The date is the birth anniversary of Dr Christian Friedrich Samuel Hahnemann, who was a German physician and the founder of homoeopathy.

50. World Malala day is celebrated on

A. July 12

B. July 15

C. October 4

D. July 25

Answer: A. July 12

Explanation: International Malala Day is celebrated every year on July 12 to salute the Pakistani activist, Malala Yousafzai.Malala Day in honor of the young woman who has been a prominent activist for female education since her early teens. As a young girl, Malala Yousafzai was not allowed to go to school.



Leave a Comment