Important Days and Dates GK Questions

31. Which day is celebrated as International Customs Day?

A.2 October

B.14 November

C.26 January

D.15 August 

Answer: C.26 Januaryr

Explanation: 26 January is celebrated as International Customs Day to acknowledge the contributions of custom officials as well as agencies in facilitating the flow of goods worldwide.

32. Which day is celebrated as International Day for Women and Girls in Science?

A. 10 December

B. 11 February

C. 16 November

D. 2 March

Answer: B. 11 February

Explanation: 11 February is celebrated as the International Day for Women and Girls in Science to increase the access and participation of females in science field and thus, achieve the goal of gender equality.

33. Which day is celebrated as World Peace and Understanding Day?

A. 23 February

B. 29 January

C. 10 March

D. 17 July

Answer: A. 23 February

Explanation: 23 February is celebrated as World Peace and Understanding Day which is the anniversary of the first Rotary meeting that was held on February 23, 1905. On this day, all Rotary clubs around the world conduct special activities to encourage “understanding and goodwill as essential for world peace.

34. The year 1985 was declared as the International Year of

A. Blind

B. Youth

C. Children

D. Gandhi Women

Answer: B. Youth

Explanation: The year 1985 was proclaimed by the United Nations as the International Youth Year (IYY). It was held to focus attention on issues of concern to and relating to youth. The proclamation was signed on January 1, 1985, by United Nations Secretary General Javier Pérez de Cuéllar.

35. Which year is observed as Poverty Eradication Year by SAARC?

A. 1998

B. 1997

C. 1996

D. 1995

Answer: D. 1995

Explanation: In the year 1995 it was observed as poverty eradication year by SAARC.

36. Which day is celebrated as International Mother Language Day?

A. 6 March

B. 18 October

C. 21 February

D. 10 January

Answer: C. 21 February

Explanation: 21 February is celebrated as International Mother Language Day to promote multilingualism and create awareness about the linguistic diversity all around the world.

37. India Celebrates February 28 every year as ‘National Science Day’ because on this day

A. first Indian Spacecraft was launched

B. Nehru laid the foundation of Science labs all over India

C. in 1928 C.V. Raman discovered what was later called the ‘Raman Effect’

D. Vikram Sarabhai was born

Answer: C. in 1928 C.V. Raman discovered what was later called the ‘Raman Effect’

Explanation: This day recalls the notable invention “Raman Effect” by India’s greatest scientist C V Raman. He was awarded the Nobel Prize for this discovery. Since that day, February 28 is being commemorated as National Science Day to recall the great discovery of CV Raman.

38. ‘Rosh Hashanah’ is the new year’s day of which communities?

A. Jews

B. Muslims

C. Hindus

D. Shinto

Answer: C. in 1928 C.V. Raman discovered what was later called the ‘Raman Effect’

Explanation: Rosh Hashanah (Hebrew) literally meaning “head [of] the year”, is the Jewish New Year. The biblical name for this holiday is Yom Teruah , literally “day of shouting or blasting”, and is also more commonly known in English as the Feast of Trumpets.

39. Which day is celebrated as World Consumer Right’s Day?

A. 10 January

B. 6 November

C. 19 September

D. 15 March

Answer: D. 15 March

Explanation: 15 March is celebrated as World Consumer Right’s Day to promote awareness about the basic rights of consumers to prevent them against market abuses and unfair practices.

40. Which day is celebrated as World Heart Day?

A. 29 September

B. 28 September

C. 27 September

D. 26 September 

Answer: A. 29 September

Explanation: 29 September is celebrated as the World Heart Day.



Leave a Comment