Important Days and Dates GK Questions

21.  The year 1991 was observed in India as the year of 

A. Population control

B. Girl child

C. Literacy

D. Tourism

Answer: D.Tourism

Explanation: 1991 was observed in India as the year of Tourism.

22. Which day is celebrated as International Day for Tolerance?

A. 1 January

B. 16 November

C. 10 October

D. 9 March

Answer: B.16 November

Explanation: 16 November is celebrated as the International Day for Tolerance.

23.  The decade 1981-1990 was observed as International Decade for

A. Peace

B. Drinking Water Supply and Sanitation

C. Women

D. Children

Answer: B. Drinking Water Supply and Sanitation

Explanation: The International Drinking Water Decade or International Decade of Water or International Drinking Water Supply and Sanitation Decade, now known as The First Water Decade was the ten-year period 1981 – 1990 designated by the United Nations to bring attention and support for clean water and sanitation worldwide.

24. Which day is celebrated as World Citizen Day?

A. 1 January

B. 10 December

C. 19 November

D. 5 March 

Answer: C. 19 November

Explanation: 19 November is celebrated as the World Citizen Day.

25.  Which day is observed as World Food Day? 

A. September 10

B. August 16

C. November 4

D. October 16

Answer: D. October 16

Explanation: 19 November is celebrated as the World Citizen Day.

26. The birthday of which of the leader in India is observed as Children’s day? 

A. Mahatma Gandhi

B. S.Radhakrishnan

C. Rajiv Gandhi

D. Jawaharlal Nehru

Answer: D. Jawaharlal Nehru

Explanation: 14 November – Children’s Day. It is celebrated to commemorate the birth anniversary of Pt. Jawaharlal Nehru.

27. The United Nations declared 1993 as a year of the 

A. disabled

B. forests

C. girl child

D. indigenous people

Answer: D. indigenous people

Explanation: The United Nations declared 1993 as a year of the indigenous people.

28. Which day is celebrated as World Braille Day?

A. 4 January

B. 10 February

C. 19 April

D. 15 October 

Answer: A. 4 January

Explanation: 4 January is celebrated as World Braille Day. It is Louis Braille’s birthday who invented braille and was born in 1809 in France.

29. Which day is celebrated as Global Family Day?

A. 2 March

B. 9 April

C. 1 January

D. 10 December

Answer: C. 1 January

Explanation: 1 January is celebrated as Global Family Day which emerged out of United Nations Millennium celebration, “One Day In Peace”.

30. Which day is celebrated as World Animal Day?

A. January 10

B. February 16

C. October 4

D. November 9

Answer: C. October 4

Explanation: 4 October is celebrated as the World Animal Day.



 

Leave a Comment