Important Days and Dates GK Questions

11. National Maritime Day of India falls on

A.April 5

B.June 5

C.October 5

D.September 5

Answer: A.April 5

Explanation: April 5 is celebrated as the National Maritime Day to spread awareness about intercontinental commerce and the economy.

12. When was the first National Maritime Day observed in India?

A.April 5 1964

B.June 5 1964

C.October 5 1965

D.September 5 1964

Answer: A.April 5 1964

Explanation: National Maritime Day is an annual celebration on April 5th. This year, India will mark its 58th edition of National Maritime Day. The first celebration took place in 1964 to spread awareness about intercontinental commerce and the economy.

13. Journalist Day was celebrated for the first time all over the country on

A.Oct. 20, 1984

B.Oct. 1, 1984

C.Oct 28, 1984

D.Oct. 8, 1984

Answer: C.Oct 28, 1984

Explanation: ….

14. Teacher’s Day is observed on which of the date?

A.September 5

B.January 30

C.November 14

D.October 2

Answer: A.September 5

Explanation: ‘Teachers’ Day’ is observed on 5 September. It is the birth anniversary of Sarvepalli Radhakrishnan.

15. Which day is celebrated as World Environment Day?

A.16 May

B.5 June

C. 17 July

D. 18 December

Answer: B.5 June

Explanation: 5 June is celebrated as the World Environment Day.

16. Which day is observed as World No Smoking Day?

A.15th July

B.31st December

C.1st January

D.31st May

Answer: D.31st May

Explanation: 31st May is celebrated as World No Smoking Day.

17. Which day is celebrated as International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem?

A. 22 January

B. 25 March

C. 10 April

D. 26 July

Answer: D.26 July

Explanation: 26 July is celebrated as the International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem.

18. Which day is celebrated as United Nations Day?

A. 10 February

B. 24 October

C. 22 January

D. 10 November

Answer: B. 24 October

Explanation: 24 October is celebrated as the United Nations Day. United Nations Day is celebrated to commemorate the day that 51 countries came together to promote peace throughout the world post World War II

19. Which day is celebrated as International Day of People with Disabilities?

A. 1 January

B. 3 December

C.15 December

D.10 October

Answer: B. 3 December

Explanation: 3 December is celebrated as International Day of People with Disabilities.

20. Which day is celebrated as World AIDS Day?

A. 1 December

B. 10 January

C. 6 March

D. 19 April

Answer: A. 1 December

Explanation: World AIDS Day, designated on 1 December every year since 1988, is an international day dedicated to raising awareness of the AIDS



Leave a Comment