Important Days and Dates GK Questions

91. Which day is celebrated as International Day against Nuclear Tests?

A. 25 January

B. 29 August

C. 5 July

D. 19 June

Answer: B. 29 August

Explanation: 29 August is celebrated as International Day against Nuclear Tests. It was established by United Nations General Assembly in 2009 to raise public awareness about the adverse effects of nuclear weapons tests.

92. Which day is celebrated as International Nurses Day?

A. 12 May

B. 25 May

C. 18 May

D. 30 May

Answer: A. 12 May

Explanation: 12 May is celebrated as International Nurses Day to acknowledge the contribution of nurses in the society. International Council of Nurses have been celebrating this day since 1965.

93. Which day is celebrated as the International Translation Day?

A. 30 July

B. 30 August

C. 30 September

D. 30 October

Answer: C. Vishram Bedekar

Explanation: A book titled ‘Battlefield’ has been authored by Vishram Bedekar, translated from the Marathi original Ranaangan by Jerry Pinto.

94. Which day is celebrated as International Day against Corruption?

A. 7 January

B. 19 October

C. 9 December

D. 10 June

Answer: C. 9 December

Explanation: 9 December is celebrated as International Day against Corruption to spread public awareness about positive action against corruption. The day was proclaimed after the adoption of United Nations Convention Against Corruption on 31 October 2003.

95. Which day is celebrated as International Tea Day?

A. 16 January

B. 5 June

C. 15 December

D. 19 March

Answer: C. 15 December

Explanation: 15 December is celebrated as International Tea Day and designated so by United Nations. It aims to create public awareness about the immense cultural and economic contributions of tea.

96. Which day is celebrated as International Mountain Day?

A .16 December

B. 11 December

C. 19 December

D. 18 December

Answer: B. 11 December

Explanation: 11 December is celebrated as International Mountain Day to create awareness about the issues facing the mountains all over the world and bring them to the notice of political leaders.

97. Which day is celebrated as International Human Solidarity Day?

A. 20 December

B. 20 January

C. 20 February

D. 20 March

Answer: A. 20 December

Explanation: 20 December is celebrated as International Human Solidarity Day and it was established by the United Nations General Assembly during the 2005 World Summit. It aimed to celebrate the spirit of unity between United Nations and its member states.

98. Which day is celebrated as World Fisheries Day?

A. 22 October

B. 21 November

C. 29 January

D. 19 March

Answer: B. 21 November

Explanation: 21 November is celebrated as World Fisheries Day to highlight the pressing need for healthy ocean ecosystem and its importance for fishing communities as a source of livelihood.

99. Which day is celebrated as Samvidhan Divas?

A. 15 August

B. 26 January

C. 26 November

D .2 October

Answer: C. 26 November

Explanation: 26 November is celebrated as Samvidhan Divas, also referred to as Constitution Day or National Law Day. It is to commemorate the adopted of Indian Constitution by the Indian Constituent Assembly on 26 November, 1949.

100. Which day is celebrated as Kargil Vijay Diwas?

A. 10 June

B. 26 July

C. 15 January

D. 5 March

Answer: B. 26 July

Explanation: 26 July is celebrated as Kargil Vijay Diwas to commemorate India’s victory in Kargil war against Pakistan.



Leave a Comment