19 August 2021 Current Affairs | Daily Current Affairs

19 August 2021 Current Affairs Important Current Affairs Of the Day

1. Ministry of Women and Child Development has launched the which phase of SAMVAD (Support, Advocacy & Mental health interventions for children in Vulnerable circumstances And Distress)?

A.4th

B.1st

C.3rd

D.2nd

Answer: D.2nd

Explanation: Ministry of Women and Child Development has launched the 2nd phase of SAMVAD (Support, Advocacy & Mental health interventions for children in Vulnerable circumstances And Distress) .

2. Which country has partially shut down the world’s third-busiest container port after a worker there tested positive for Covid-19?

A.India

B.China

C.USA

D.South Africa

Answer: B.China

Explanation: China has partially shut down the world’s third-busiest container port after a worker there tested positive for Covid-19

3. Which organisation has urged Afghanistan’s neighbours to keep their borders open as the number of civilians fleeing the Taliban onslaught is increasing?

A.UNICEF

B.United Nation

C.Doctors without Borders

D.SEVA

Answer: B.United Nation

Explanation: The United Nations has urged Afghanistan’s neighbours to keep their borders open as the number of civilians fleeing the Taliban onslaught is increasing.

4. Recently launched ‘Operation Blue Freedom’ is being taken in which area?

A.Siachen

B.Leh

C.Ladakh

D.Kashmir

Answer: A.Siachen

Explanation: The Minister for Social Justice and Empowerment has Flagged-Off ‘Operation Blue Freedom – Land World Record at Siachen Glacier’. The People with disabilities from across the country will undertake an expedition to Kumar Post (Siachen Glacier) to create a new World Record for the largest team of people with disabilities to reach the world’s highest battlefield.

5. ‘Partition Horrors Remembrance Day’ will be celebrated on which date in India from 2021 onwards?

A.August 12

B.August 13

C.August 14

D.August 15

Answer: C.August 14

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has declared that August 14 will be observed as ‘Partition Horrors Remembrance Day’ or ‘Vibhajan Vibhishika Smriti Diwas’, in memory of people’s struggles and sacrifices during the partition of the country in 1947.

6. What is the name of India’s first Cattle Genomic Chip for the conservation of pure varieties of indigenous cattle breeds?

A.GauDhan

B.GOBAR

C.DesiGau

D.IndiGau

Answer: C.August 14

Explanation: Dr Jitendra Singh today released ‘IndiGau’ chip. It is India’s first Cattle Genomic Chip for the conservation of pure varieties of indigenous cattle breeds like, Gir, Kankrej, Sahiwal, Ongole etc.

7. India’s first Drone Forensic Lab and Research Center have come up in which state?

A.Kerala

B.Karnataka

C.Haryana

D.Gujarat

Answer: A.Kerala

Explanation: India’s first Drone Forensic Lab and Research Center have come up in Kerala. The inauguration of the centre was done by the Chief Minister of Kerala, Shri. Pinarayi Vijayan.

8. Which campaign has been launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs launched for the marketing of urban Self-Help Group products? 19 August 2021 Current Affairs

A.Doldrum

B.SonChiraiya

C.Bashera

D.Aashra

Answer: B.SonChiraiya

Explanation: The Ministry of Housing and Urban Affairs has launched ‘SonChiraiya’ – (A brand and logo)- for marketing urban Self-Help Group (SHG) products.

9. Karnala Nagari Sahakari Bank Limited, whose license was cancelled by RBI, is in which state?

A.Madhya Pradesh

B.Maharashtra

C.Rajasthan

D.Uttar Pradesh

Answer: B.Maharashtra

Explanation: The Reserve Bank has cancelled the license of Raigad based Karnala Nagari Sahakari Bank Limited in Maharashtra

10. ICC has allowed participating nations in the upcoming T20 World Cup to bring how many players for the tournament in the UAE? 19 August 2021 Current Affairs

A.12

B.14

C.16

D.15

Answer: D.15

Explanation:The International Cricket Council (ICC) has allowed participating nations in the upcoming T20 World Cup to bring 15 players and eight officials for the tournament in the UAE



Leave a Comment