13 August 2021 Current Affairs | Daily Current Affairs

Q1. Vrushka Bandhan Project is being organised in which city?

A.Raipur

B.Bhopal

C.Shivpuri

D.Aurangabad

Answer: D.Aurangabad

Explanation: Vrushka Bandhan Project where 1100 tribal women of Aurangabad are making Rakhis for Raksha Bandhan with seeds of indigenous trees, which is a unique contribution to increasing forest cover & combating climate change. .

Q2. World Biofuel Day is observed on which date?

A.August 13

B.August 12

C.August 10

D.August 11

Answer: C.August 10

Explanation: World Biofuel Day is observed on August 10 every year. The day is celebrated to raise awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels and highlight the various efforts made by Government in the biofuel sector.

Q3. The National Youth Awards 2017-18 and 2018-19 will be conferred in which city?

A.Delhi

B.Shimla

C.Jaipur

D.Gandhi Naga

Answer: A.Delhi

Union Minister of Youth Affairs and Sports Shri Anurag Singh Thakur will confer the National Youth Awards 2017-18 and 2018-19 at Vigyan Bhawan in New Delhi on 12th August 2021

Q4.Who authored the book titled “The Earthspinner”?

A.Sudha Murthy

B.Misha Patel

C.Anuradha Roy

D.Shaban Azmi

Answer: C.Anuradha RoyD

A book titled “The Earthspinner” was authored by award-winning novelist Anuradha Roy.

Q5.Balaji Tambe, who passed away, belongs to which profession? # 13 August 2021 Current Affairs

A.Freedom Fighter

B.Ayurvedic Practitioner

C.Yoga Teacher

D.Heart Specialist

Answer: B.Ayurvedic Practitioner

The Prime Minister, Shri Narendra Modi has expressed grief over the demise of Dr Balaji Tambe, an Ayurveda practitioner and proponent of Yoga. .

Q6.World Lion Day is observed globally on which date?

A.August 10

B.August 12

C.August 11

D.August 15

Answer: A.August 10

World Lion Day is observed globally on August 10 every year. World Lion Day is marked to raise awareness about the king of beasts and the efforts undertaken for their conservation

Q7.The Centre will spend what amount for a new mission to ensure self-sufficiency in edible oil?

A.Rs 10000 crore

B.Rs 11000 crore

C.Rs 500 crore

D.Rs 14000 crore

Answer: B.Rs 11000 crore

World Lion Day is observed globally on August 10 every year. World Lion Day is marked to raise awareness about the king of beasts and the efforts undertaken for their conservation

Q8.Who authored the book titled “How the Earth Got Its Beauty”? # 13 August 2021 Current Affairs

A.Chetan Bhagat

B.Vikram Seth

C.Nisha Mridual

D.Sudha Murty

Answer: D.Sudha Murty

A book titled “How the Earth Got Its Beauty” authored by Sudha Murty. The book was published by Penguin Random House imprint Puffin has illustrations by Priyanka Pachpande

Q9. According to DICGC Bill, the account holders are expected to get up to ?5 lakh within how many days of the RBI imposing a moratorium on their banks?

A.49

B.67

C.90

D.123

Answer: C.90

The Lok Sabha passed a bill that provides account holders security of their money by allowing access to up to Rs 5 lakh within 90 days of a bank coming under a moratorium imposed by RBI.

Q10.Kasargod Patnashetti Gopal Rao, who passed away, belongs to which profession?

A.Actor

B.Director

C.Economist

D.Soldier

Answer: D.SoldierC.90

Commodore Kasargod Patnashetti Gopal Rao, a 1971 war hero and recipient of the Mahavir Chakra, passed away. Rao was a recipient of the Veer Seva Medal also.

Leave a Comment